Verslag van de eerste bijeenkomst op 7 november 2024.
Na binnenkomst in de propvolle zaal van ‘t Plein vonden de deelnemers op de tafels een invulbiljet in de vorm van een glazen bol. Er werd gevraagd een inkijkje te geven in hoe men graag ouder wil worden en wat daarbij belangrijk is. Ook was er een vragenlijst over de aantrekkelijkheid van de huidige woonsituatie. De antwoorden op beide vragenlijsten worden gebruikt bij de tweede bijeenkomst op 21 november.
Het centrale thema in de eerste lezing door Myke Voorsluijs van Senioren Netwerk Brabant-Zeeland:
- Senior geschikt wonen?
- Nee joh, ik ben pas 80
- Dat komt als ik oud ben
Ik ben nog lang niet oud, waarom zou ik me daar nu druk over maken. Dat zien we wel als het zover is, komt tijd, komt raad. Het is bovendien de plicht van de overheid om voor ons te zorgen, ze laten me echt niet liggen. Mogelijk wil ik over 15 jaar wel, dus nog tijd genoeg .Ik zou graag willen verhuizen, maar mijn partner wil van niets weten.
Wie prettig oud wil worden begint op tijd te denken aan woning, woonomgeving en sociaal netwerk.
De grootste factor voor gelukkig zijn is het hebben van, of het gevoel hebben, eigen regie op eigen leven te ervaren. Ook als er beperkingen zijn.
Waarom is een sterk sociaal netwerk belangrijk?
- Er komen minder mantelzorgers beschikbaar
- Kinderen wonen vaak ver weg en ouders willen hen niet belasten
- Afname van zorgprofessionals
- Eigen sociale kring senioren wordt kleiner
- Een sociaal netwerk vergroot mogelijkheden om langer zelfstandig thuis te wonen
- Een goed sociaal netwerk voorkomt eenzaamheid en daarmee gezondheidsschade
- Van betekenis zijn voor elkaar geeft voldoening
Enkele vastgestelde gegevens in 2024:
- in Udenhout al 24% van de inwoners 65+
- en in Biezenmortel 20%;
- 1 op 9 inwoners 75 jaar of ouder;
- 69% van 80+ woont alleen, vaak vrouwen
Na de interessante PowerPoint-presentatie, gingen de deelnemers, die aan dezelfde tafel zaten, met elkaar in gesprek over een tweetal casussen (voorvallen).
In de eerste casus kwam een alleenstaande 69 jarige man ten val met de fiets en had na behandeling in het ziekenhuis veelvuldige hulp nodig in de dagelijkse huishouding.
Het tweede voorval betrof een zekere mevrouw Willems van 71 die met haar man een ruime vrijstaande woning had. Twee jaar geleden werd bij haar dementie geconstateerd. Wat betekende dat voor haar kerngezonde man als mantelzorger?
In het slotgesprek benadrukte de presentatrice het belang voor ieder:
- In beweging blijven
- Op de hoogte blijven
- Onder de mensen blijven
Verder:
De meerderheid van de senioren wil niet verhuizen en dan blijkt hoe ouder, hoe minder verhuisgeneigd.
Vanaf 75 jaar is gezondheid de belangrijkste reden tot verhuizing.
Vanaf 85 jaar is 60% van ouderen zorgafhankelijk.
Er bestaat een fors toegenomen vraag naar (andere) woonvormen voor senioren.
Door vergrijzing is er een daling van de beroepsbevolking: na 2040 zijn op elke gepensioneerde nog maar 2 werkenden en zou minimaal 1 op 4 werkenden nodig zijn in de zorg.
Dat doe ik straks wel (een voorbeeld)
Al jaren geleden heb ik afgeleerd om “dat doe ik wel efkes” te doen. Iets nog snel doen en afwerken, kan heel vaak “fataal” of met een ongeluk aflopen. Deze week is daar voor mij “dat doe ik straks wel” bij gekomen. Dat “straks” heb ik dus niet gedaan met als gevolg een pijnlijke val met de nodige ongemakken nadien. Ik heb het er nog goed afgebracht!
Dat voorval bracht mijn gedachten terug naar donderdag 7 november de eerste van 4 avonden “Senioren aan zet” met als thema “Bewustwordingsbijeenkomst”. Er kan zomaar plotseling iets gebeuren waardoor je leven op z’n kop staat. De les van die avond voor mij was: denk tijdig na over je toekomstig wonen, maak tijdig plannen en stel die niet uit.
Ook alles wat je nabestaanden moeten weten over de meest elementaire onderdelen van het dagelijkse huishouden, moet je niet uitstellen In “Mijn zaken op orde” (zie ook elders in deze ContActueel) komen heel veel zaken die (dringend) geregeld moeten worden aan de orde. Van “Welke noodgevaltelefoonnummers staan in mijn telefoon? tot “Aan welke eisen voldoet een goed (levens)testament?”.
Vrijdagmiddag 24 januari is deze presentatie gepland. U bent welkom.
Henk Denissen